Odstranění astronomických hodnot statů

Vaše nápady, postrehy, návody a vlastne všetko čo sa týka samotnej hry :)
Post Reply
davidusX

Odstranění astronomických hodnot statů

Post by davidusX »

Chtěl bych navrhnout změnu všech herních mechanik, které vedou k disproporčním hodnotám statů jednotek. Je zřejmé, že bojový systém LoI není na takové hodnoty stavěn. Napadají mě následující, ale dost možná jich je víc:
1) Dav
Dav vede k takovým hodnotám útoku, že je to prostě automatický wipe jakékoliv jednotky. Odjakživa bylo součástí LoI si stavět nějakou jednotku jako "štít" - je to jeden ze základních stavebních kamenů hry. Proti davu to postrádá smysl a jede se pak jen na počet stacků.
Za mě jedna z krás LoI a výborného herního designu je, že:
  • Jako štít můžu mít jednotku s mnoho hp a velikou obranou, což je super, ale jako counter je tu exterminace.
  • Jako štít můžu mít jednotku s menším množství hp ale velikou obranou, což je super, ale jako counter je tu slayer.
  • Jako štít můžu mít jednotku s mnoho hp ale nízkou obranou, což je super, ale trpím na všechny normální útoky.
  • Každý bůh má v tomhle jiné možnosti a jiné slabiny.
Dav toto boří.

2) Velemág země/Magie země II.
Už při rozdílu hodnoty obrany a útoku o 25 to bojový systém LoI vyhodnocuje stylem "útok neprojde brněním", takže si myslím, že obrana by se nikdy neměla dostávat někam do řádu tisíců (ani stovek). Někdo by mohl říct, že furt je tu slayer, který to dokáže vycounterovat, ale u minotaurů nejde ani to. Další věc je, že tu jsou jednotky s vysokým útokem, jako např. magmatický obr (útok 42), které taková věc úplně vynuluje. Když se podívám na výchozí staty všech jednotek, tak mi přijde, že záměrem bylo, aby se jednotka s takovým útokem nikdy nedostala na ten vzorec, kdy neprojde brněním a dmg je pak dáno jen počtem jednotek a silným rng.

3) Temný přízrak/temný křik
Tady budu nejvíc mimo, protože jsem nemrtvého Dreada neviděl ani nepamatuju, ale počítám, že stále může staty nemrtvých dostat do astronomických čísel.

Návrh řešení:
1) Dav - omezit na maximální posílení. Nejsem si jistý jaké maximum zvolit, ale zkusil bych třeba 50x (tedy dosažení max posílení při 5 000 jednotkách).
2) Velemág země - sebral bych mu Magii země II a dal Magii země I (výhoda oproti mágům je druh útoku 2). Pak bych Dharovi s palácem matky země dal možnost za runy nebo něco získat Arcimága země. Arcimág země by byl unikátní jednotka (a lze mít max jednoho) s Magií země II, která by teď dávala statický bonus + 50 % do obrany vlastním jednotkám Dhara.
3) Temný přízrak - nedával bych tvrdé omezení jako u davu, protože i ten bonus je trochu rng. Místo toho bych byl pro nějakou logaritmickou funkci výpočtu bonusu. Při určitém počtu přízraků, nedokážu říct jaký by byl vhodný, už by se prakticky nevyplatilo stavět další. Tedy takový "soft" strop. Světlonoš (Magie světla VI) by přišel o schopnost rušit temný křik, ale rušení magie smrti by zůstala.
Hron

Re: Odstranění astronomických hodnot statů

Post by Hron »

Z jedné strany máš pravdu z druhé nesouhlasím.

Někdo na chatu psal, že měl nelineární funkci. To by mohlo být zajímavé a stejné pro všechny. To tvoje je v podstatě jen Nerf konkrétních bohů, který se často řešil u nich.

Například TP mají již nějakou dobu nelineární posílení ale je dělané tak, aby stále měli TP význam a aby stále měli vysoké hodnoty.

Dav má zase nevýhodu, že je až ve třetím kole a tak střelectví bohové ho zabíjí, než si zaútočí.
Takže ano, můj obranej Dhar je proti Dralgarovi k ničemu a já jsem smutný, ale opačně čistě bahenní Dhar by ho měl zastřelit než si ten dav zaútočí a tak by to bylo obráceně...

A tím je vyřešen i counter na velemagy, tedy dav. Protože kamenný Dhar nemá střelce a pokud by byl velemag má jinak čistém bahně, tak mu stejně chybí hadí. A zároveň živé jednotky se dají proklínat.

A další věcí jsou meteority. Ty kdysi byli dobří proti všem mimo nemrtvého Dreadda. Ale v dnešní době je situace opačná a skoro každý bůh má něco proti nim, vyvolané jednotky, vysoká obrana, léčení, či případně hodně střelců. A taky je meteoritů ve hře mnohem víc a tak je za mě dobře, že se jim dá bránit. A třeba takový Dhar s velemagy předtím, než se meteoritům ubrání, proti nim nikdy nemůže bojovat a to ho v dnešním LoI hodně omezuje.

Takže jak jsem psal na začátku, tak s tebou souhlasím, že v dnešní době je mnohem více posilování a jednotek s davem s čím původní vzorce nepočítali. A souhlasím i s tím principem štítu a podobně. Ale již nesouhlasím s tvými řešeními, protože ty vlastně nerfujes konkrétní bohy, bez pohledu na celého boha a to je chyba.
davidusX

Post by davidusX »

Nejde mi o nerf konkrétních bohů - klidně ať se to těm postiženým ještě nějak vykompenzuje. Jde o ten princip.

Přiznejme si, že aktuálně stejně žádná rovnováha mezi bohy není, takže se nedá říct, že by tyhle změny rovnováhu rozbily :D

PS: Ten defenzivní Dhar se mi jako myšlenka neskutečně líbí a hrozně nerad bych ho tímhle zabil, takže bych byl pro nějakou kompenzaci. Zajímavé by mohlo být tomu arcimágovi dát třeba ještě nějakou magii lesa a ledu.
Hron

Post by Hron »

davidusX wrote: Fri 31. Oct 2025 13:05:02 Přiznejme si, že aktuálně stejně žádná rovnováha mezi bohy není, takže se nedá říct, že by tyhle změny rovnováhu rozbily :D
Nesouhlasím. A to je asi ten hlavní kámen urazu.

Neříkám, že jsou všichni bohové dokonale vyladění, to rozhodně ne. Ale na každého boha existuje jiný, který dobře funguje. Není tak někdo, kdo by porazil všechny. A to beru jako základ pro rovnováhu a ten splněn je.

Jak jsme psal, beru, kdyby se přepracoval vzorec pro dmg, že by tam nebyla lineární funkce, ale s větším rozdílem by "zisk" klesal. Ale protože (až na klasického vulkána) má každý něco, co mu umožní ignorovat meteority, tak bych chtěl, aby tohle zůstalo v platnost.

PS: Třeba po minulém věku byla změna u Dhara, že velemág neposiluje všechny jednotky. Což bylo velké oslabení pro boj o IP. Ale jako kompenzace bylo, že má dvojnásobek velemágů, a tak rychleji řeší meteority a lépe se mu tak hraje v průběhu věku. A na konci jestli má obranu 1000 nebo 2000 hraje roli jen proti jiným posilovačům, kde velemág byl nejslabší, takže tímhle se to více vyrovnalo.
davidusX

Post by davidusX »

Neříkám, že jsou všichni bohové dokonale vyladění, to rozhodně ne. Ale na každého boha existuje jiný, který dobře funguje. Není tak někdo, kdo by porazil všechny. A to beru jako základ pro rovnováhu a ten splněn je.
To, že jeden nedrtí všechny ostatní, je hodně nízká laťka pro "rovnováhu", ale chápu, že dlouhou dobu to asi drtil nemrtvý Dread, a tak se akutální situace nemusí zdát špatná. Skutečností ale je, že většina buildů ve hře je, co se týče síly, aktuálně k ničemu. Stačí se podívat na to, jaké účty se hrají - když ignoruju ty vyloženě slaboučké, tak je to samý Dhar a živý Dread, pár Dralgarů, pár Vulkánů. Takhle nízkou rozmanitost účtů jsem na LoI nikdy neviděl a to je teď technicky vzato víc možností než kdy předtím.
Jak jsme psal, beru, kdyby se přepracoval vzorec pro dmg, že by tam nebyla lineární funkce, ale s větším rozdílem by "zisk" klesal. Ale protože (až na klasického vulkána) má každý něco, co mu umožní ignorovat meteority, tak bych chtěl, aby tohle zůstalo v platnost.
O tom jiném vzorci jsem se na chatu zmiňoval já, ale sám se k tomu moc nepřikláním, protože u takové zásadní změny je nemalé riziko, že se "rozbije" celá hra..
Hron

Post by Hron »

Dle toho, co hráči hráli jeden věk se nedá usuzovat, jak je to obecně.

Kdysi (a ani ne až tak dávno, třeba ještě loni) tu byl minimálně jeden silný nemrtvý dreadd a tak Dhar nedominoval. Tím, že se nemrtvý dreadd přestal hrát, tak začal Dhar dominovat (přišel o svůj counter) a tak si ho chtělo vyzkoušet čím dál více lidí. Nyní se oslabí přímou změnou na toxické, tak uvidíme.
Že je hodně živých Dreaddů se nedivím, když má nové jednotky a mechaniky, tak si ho chtějí lidi vyzkoušet.
Podobně je na tom Dralgar.

Poslední změny byli v roce 2022 a pak až nyní. Během třech tří let se celkem měnilo co se hrálo. A já si nemyslím, že by obecně byli mezi bohy velké problémy, pokud se vybere správná větev.

Nemrtvý dreadd - silný
Živý dreadd - nový, snad dobrý
bahenní dhar - silný
obranný dhar (tedy to do hrávám já) - silný (snad)
dralgar (luk, druid, bizon, jednorožec) - nový, snad dobrý
aether (verný, válečník, šaman, hvězda) - nevím jak po nových změnách, ale před nimi byl na třetím místě (nemrtvý dread > bahenní dhar > aether)
crinis - counter na nemrtvého dreadda (který se nyní moc nehraje, tak v tomto její význam upadá), jinak asi průměrná - v době zavedení změn tvořila top trojúhelník (nemrtvý dreadd > bahenní dhar, bahenní dhar > crinis, crinis > nemrtvý dreadd) a patřila ji třetí příčka v síle, pak se snížil rekrut kapitánu, aby se trochu oslabila a nyní bych ji viděl průměrnou
Ghoro (goblin, vlk, pyro, vzducholď) - slabší ale zajímavý a otravný, hodí se jako sebevražedný útok proti nemrtvému draddovi a rychle se obnovuje. Před Dharem býval můj main a nějaké posílení bych u něj bral, ale i takhle není úplně k zahození, ale patří mezi slabší
stínový vulkán - příšerně těžký rozjezd, drahý, lehce krachuje (spálí si lidi), závislý na Spolku mocných. Ale zase má střelecké jednotky se slayerem, což je zajímavé a před posílením světlonoše byl jediný kdo se mohl postavit nemrtvému dreaddovi. Valkýra je jedna z top jednotek ve hře. Patří mezi slabší.
klasický vulkán - zajímavý a ze začátku super s koulemi, ale taky závislý na Spolku mocných a nemá štíty, takže v dnešní době slabý. Z hratelných bohů myslím nejslabší.
acena - nehratelná, ale to již dlouho

Ostatní dralgaři nejsou přímo nehratlení, ale jsou slabí. Ostatní kombinace Ghora mi přijde již hodně slabá, ale třeba jsem proti ní jen zaujatý. Druhá větev Aethera a Dhara jsou nehratelné.

Takže já si nemyslím, že je hra úplně v kopru a rovnováha tu vůbec není. Jen se mění preference hráčů, co chtějí zrovna hrát.

PS: Například většinu doby, co hraji loI byli moje dva hlavní klany Ghoro a Aether, kdy na Dhara jsem přešel až když jsem přestal hrát 3 klany a začal hrát jen jeden. Tohle je vlastně můj první věk, kdy hrají více jak dva klany a ani jeden z nich není Ghoro, nebo Aether. A to primárně proto, že zkouším nové změny. Příští věk opět pojedu stejné tři klany (dhara, dralgara a živého dreadda), ale to jen proto, že je zkouším. Ale jinak Dralgara ani Dreadda jsem nikdy neměl rád. Ale jak jsem psal, jsou nový, tak potřebují vyzkoušet. Jinak bych je nehrál.
davidusX

Post by davidusX »

Neříkám, že je hra úplně v kopru, ale rovnováhu tu nevidím. Je pravda, že já soudím jen z tohoto věku, protože předtím jsem naposledy hrál tak cca v roce 2017 a obecně většinu času ještě v dobách před žoldem... Díky za ten přehled, ale přijde mi teda, že jen potvrzuje to, co jsem psal. Jediné co bych k tomu ještě dodal je, že dřív se bohové dali také kombinovat.

Nicméně tímhle vlastně odbočujeme od původního tématu. Nakonec je jedno, jestli rovnováha je, nebo není, a je to očividně i o úhlu pohledu. Pointou návrhu je se zbavit těch naprosto vybočujících statů ať už je aktuální rovnováha jakákoliv.
Hron

Post by Hron »

Ok, zpět k tématu:
Vysoká čísla mi až tolik nevadí a aktuálně mi to nepřipadá jako problém, který by bylo potřeba řešit. Pokud padne návrh, který se mi bude líbit, tak proti tomu nebudu, ale s tebou navrhovaným řešením nesouhlasím.
Post Reply