Postřehy s odstupem let :)

Vaše nápady, postrehy, návody a vlastne všetko čo sa týka samotnej hry :)
žrout
Posts: 49
Joined: Mon 27. Jan 2014 14:49:55

Postřehy s odstupem let :)

Post by žrout »

Zdravím,

nejprve bych se asi měl představit, jsem hráčem LOI prakticky od jeho počátků, nedávno jsem se k hraní vrátil po více než 4 leté pauze. Je tu spoustu novinek, hra se dost změnila a ve většině případů pozitivním směrem. Jsem si vědom, že je ode mě poněkud drzé přijít po takové době a hned tady psát nějaké postřehy. S ohledem na to, že se Nezmar o hru stará a co jsem stačil pročíst fórum, má zájem o zpětnou vazbu (nebo alespoň měl), tak tady něco málo napíšu, čeho jsem si prozatím za pár dní na heavenu stačil všimnout :) Nechci se tím nikoho dotknout, nikoho urazit, velmi oceňuji ty hodiny práce, které do toho různí lidé (a hlavně Drago a posléze Nezmar) vložili. Sám jsem přispěl pouze několika málo opravami gramatických chyb, proto prosím tento příspěvek berte jako názor dlouholetého fanouška, který si myslí, že si všiml pár věcí, které by se daly vylepšit. :) Děkuji za pochopení :oops:

O čem mluvím?:

1) Nesmyslně často ohnivý štít u eventů v pustině – drahé jednotky u některých bohů (Dralgar zejména, Aether) padají na štítu jako papír → velká omezenost eventů v pustině. Jsem si vědom, že existují arty, které tento problém řeší, ale bylo by jich potřeba velké množství a ze začátku serveru se jedná o nedosažitelný cíl. Tyto drahé jednotky mají navíc extrémně málo životů, což vede k tomu, že i slabý ohnivý štít je odpálí (například jednorožci)

2) Jednotky vytvořené bez systému a návaznosti k původnímu konceptu bohů - přibylo hrozně moc nových jednotek, budov a větví bohů. To je super věc a strašně se mi to líbí. Co jsem si ovšem stačil za krátký čas všimnout je, že jednotky jsou si velmi podobné (často se vyskytuje steč, podobné principy fungování jednotek). Přibylo několik nových druhů magie, přičemž jsem například u ledové hradby nepřišel na její využití? K čemu vlastně ledová hradba je? Celkově mi přijdou nové jednotky koncipované více pro začátečníky, aby se lépe dobývaly různé eventy a snáze první města. Ve wiki se mi to rovněž nepodařilo dohledat. Co považuji za naprosto epický a parádní koncept, jsou jednorožci u dralgara. Bohužel je to jednotka, která extrémně lehce pojde na ohnivém štítu, což jí dělá velmi slabou. Osobně jsem byl vždycky velkým fanouškem ghora, proto se těším, až vyzkouším druhou větev, ale přiznávám, že ze všech vylepšení a změn mám zamotanou hlavu a ve wiki se mi nedaří najít přesné odpovědi. :) Možná jen nechápu koncepty a jsem tu krátce a pletu se, v tom případě se omlouvám.

3) Eventy v pustině chodí naprosto zbytečně (některé moc brzy, nemožnost porazit, jiné naopak pozdě a zcela zbytečně - např. osamělý trpaslík - jaká je pointa tohoto eventu při 100k army?) – otravuje to a hrozí překliknutí (zejména u těch silných eventů). V případě zájmu můžu být konkrétnější.

4) Zavádějící popisky k eventům (nedá se z nich vyčíst přibližná síla protivníka) – je potřeba vždy provést vlastní průzkum malým počtem jednotek. Podobné názvy eventů navíc vedou k tomu, že si to do příště stejně zase nepamatuju, ale to je moje blbost :)

5) Nový portál – chybí vodítko, kde se začíná (podle mého úsudku nelogicky dole a podle směru hodinových ručiček – info o tom pouze na fóru)

6) Přehlcenost eventů v pustině, pořád chodí něco s démony, nebo trpaslíky (zatím jsem neobjevil přesné využití, kovárnu a vylepšení musím teprve objevit.

VIP 7) nový systém (žold)

Díky novému systému v rané fázi věku nemá žádný efekt skill hráče, kdy šlo o to co nejdříve získat osadu, aby se co nejdříve získalo město (start byl důležitý) – nyní díky pomalému příchodu lidí s 12 osadami kolikrát x-tisíc volného místa, který lidé nezaplní (přichází pomalu během tahů) a nemůže se ani stavět full armáda pro eventy jako skrýš banditů (aby jí bylo dosaženo co nejdříve), protože člověk armádu neuživí, ale má třeba 10 000 volného prostoru. Runy v této fázi věku problém s lidmi neřeší :)

Celkově se podle mého názoru jedná o koncept, který naprosto změnil LOI a je to největší změna všech změn. Nedovedu si představit, že se dá dobře jet dreadd s TP a nekromantama (možná se pletu?). Navíc díky tomuto systému se hra stává pro mnoho bohů v jisté fázi hry extrémně nudnou, neboť nejlepší cesta k úspěchu je udržovat minimální armádu na dobytí města a chrámů ledu a života → natočit maximum lidí a šetřit zlato (dhar, dralgar,...). Naopak pro bohy jako crinis a ghoro se jedná o buff, neboť člověk teď nemusí mít opravdu žádné obavy se rozbít, neboť armádu má za den zpátky. :)

Zajímalo by mě, jak třeba teď funguje škola architektů a další budovy v rámci tohoto konceptu? :)

Zatím jsem tomuto konceptu nepřišel na chuť a jsem zvědavý, jaký dopad bude mít na mid a late game, zatím si to nedovedu představit. V early game to udělalo hru jednodušší, některé bohy zatraktivnilo, jiné naopak trochu zakopalo. Uvidíme a těším se :)

VIP 8) Chybí upozornění, že se armáda bude rozpadat - obrovský problém, pokud například u crinis stavím střelce na to, abych dával co nejdříve chrám ohně beze ztrát, jednou se překouknu, část mi jich odejde, složení armády je nenávratně poškozeno a můj koncept nenávratně rozbitý. Tohle je největší průser ve hře, co jsem zatím našel. Extrémně otravné a dle mého názoru nevybalancované. Chtělo by to buď upozornit předem, nebo třeba 1-3 tahy prostor, kdy armáda neodejde, aby člověk mohl problém vyřešit, případně jít se zlatem do mínusu a od jisté částky odchod armády? Takhle kvůli jednomu překouknutí přijdu o část armády. Nemá to nic společného se skillem, je to prostě prvek, který mi do LOI nezapadá.

9) Nedostačující wiki - věc, se kterou LOI vždycky bojovalo. Je to obtížná hra a co si člověk neodkliká a nezkusí, to většinou nikde nenajde. Velmi obtížné pro nováčky, aby si hru osvojili. Ve wiki je velmi málo informací, navíc často nepropojených hypertextovými odkazy, chaoticky (ne)utříděné - například větve budov u některých bohů, popis magií atd. Se hrou mám bohaté zkušenosti, přesto zpracovat všechny novinky za 4 roky je pro mě zatím nadlidský úkol.

10) Přetrvává nevyváženost jednotek a bohů (obři stále k ničemu, zlepšovány jednotky, které to až tak nepotřebovaly – kamenožrout, …), oceňuji snahu upravit vzducholodě aj. věci, přesto přidáním mnohých jednotek mi připadá, že nevybalancovanost hry se prohloubila, místo aby se bohové vyvážili. Samozřejmě zohledňuji, že každý bůh má silné stránky a slabé někde jinde a každý září v jiné fázi věku. :)

Tyto body jsou snahou o konstruktivní kritiku, pokud se někdy někdo bude ještě LOI zabývat (ehm.. Nezmare... :D ). Pokud vás post pobouřil, ignorujte jej a zapomeňte, že jste jej četli. Ať se daří ;)

PS: je tu šíleně moc nových věcí, těším se, jak to všechno vyzkouším a případně dám další feedback (pokud bude zájem). Celkově obrovský palec nahoru za zlepšení hráčského prostředí, přehlednější menu, člověk vidí runy!, zlepšení času na dobývání, plenění, odstranění mnohých pravopisných chyb (a vytvoření nových :D ), zlepšení konceptu tažení, snahy hru oživit novými možnostmi (bohové, kovárna, démoni, ...) a hlavně díky nezmare, že sis s tím dal všechnu tu práci. LOI se nedá hrát kontinuálně dlouho, ale vždycky si najdu cestu zpátky :D
Nepodezírej lidi ze špatných úmyslů, pokud to lze vysvětlit debilitou.
User avatar
Hron
Posts: 1130
Joined: Mon 08. Feb 2016 16:16:11

Re: Postřehy s odstupem let :)

Post by Hron »

Snad nebude vadit, když na tebe zareaguji.
Předtím se jen rychle představím, že jsem hráč, který začal hrát v roce 2007 a pak několikrát na delší dobu přestal a zase se vrátil.

1) Ano je jich hodně, ale zatím jsem s tím problém neměl. Nějak jsem si zvykl, že nemůžu se všemi na všechno, či pokud tam chci, tak musím některé jednotky vynechat. V late game už pak většinou máš dost imunit na ohnivý štít (tím, že je teď rychlejší plenění, tak v druhé polovině věku se artefakty s imkou na trhu objevují často). Jo a taky v některých těch nových eventech (kde sice je ohnivý štít) je šance na Kalich ohně a podobně...

2) Ledová hradba jsou primární štíty nového Aethera a je to naprosto super (máš štíty, které vyvoláváš a je jich rozumné množství). Co návaznosti k původnímu konceptu se týče, tak ano, občas jsou velké změny (útočná větev Dhara, Vulkánova větev bez ohnivých kouzel, ...), občas se některé rozdíly stírají, ale do teď mi nedošlo, že je to občas škoda. Jediná věc, která mě zamrzela už předtím byla, že jsem vždy miloval Ghora a moc se mi líbilo, že měl jako jediný exterminaci (jako takovou speciální věc) a pak ji dostal i Aether. Ale zbytek jsem bral nějak v pohodě.

3) Připomněl jsi mi kamaráda, který často říká: "LoI je plné pastí na začátečníky." A co jsem tak pochopil, tak LoI měla být hardcore hra, kdy jsi si měl rozmýšlet každý útok a tak to, že to takhle chodí k tomu prostě patří. Mělo by tě to vtahovat do hry. Měl bys být ze začátku uctivý ke všemu co se kde šustne a opatrně rozvíjet svůj klan a doufat, že dokážeš udržet své věrné v bezpečí, než se s tebe stane mocný vládce. Ta hra by neměla být o tom, že bezhlavě útočíš na vše co potkáš a máš to jako takovou procházku růžovou zahradou. Ano většina těch eventů nemá na tebe žádný dopad a ty je můžeš v klidu ignorovat, ale stále jsou tu jako taková připomínka toho, že jsi slabý klan v nehostinné nepřátelské zemi, kde by ses měl mít na pozoru...

4) Ano, popisy by bylo fajn, kdyby byli výstižnější, ale zase pokud nechceš riskovat, tak je tu toto: http://www.loi-help.nezmar.info/loi/index.php

5) Ano, tohle mi také připadá hloupé. Opravdu by se hodilo nějaké vodítko o tom, kde začít...

6) Někteří démoni mohou mít zajímavé artefakty a obětiště pak navíc runy a karavana runy/zlato/lidi/zásoby do budov. Trpaslíci jsou spíše late game záležitost, protože v druhé polovině věku začne mít smysl Kovárna (do té doby je moc drahá) a některé věci z ní se hodně používají.

7) Ano, tohle je velká změna. Pamatuji si, že proběhla zrovna v době, kdy jsem měl pauzu a že mě to pak hodně překvapilo. Mám pocit, že mimo jiné její velký důsledek jsou větší armády na konci věku. Jo a nemrtvý Dreadd je stále nejsilnější a v lategame neporazitelný bůh...

8) Tak reálně je to tvá chyba, že si toho nevšimneš včas a upozornění se dělá těžko, když máš každé kolo jiný žold a jiný příjem, ale i tak bych to upozornění hodně chtěl.
Ale to, že by armáda odcházela až od nějakého mínusu by mělo smysl jen pro jednodušší zavedení upozornění, jinak je jedno, zda ti bude odcházet na 0, nebo v záporu. Význam by to mohlo mít leda tak, že by to třeba fungovalo tak, že by ti armáda neodešla v kole, kdy by ses dostal do mínusu, ale až v dalším (měl bys čas to kolo to nějak vyřešit) a zároveň kdyby ti kleslo zlato pod nulu, tak je to dobrá hodnota, která se dá lehce kontrolovat na to, aby ti pak mohla vyskočit tučná červená věta ve výpisu událostí s tím, že v pokladně není zlato.

9) všiml jsem si, že některé věci nejsou na wiki aktualizované, ale jinak mi přišla v pohodě a provázanost odkazy sice není 100%, ale je více než dostačující dle mě...

10) Ano, nevyváženost je a občas je snaha s tím něco udělat, ale stále se nepodařilo tento problém vyřešit. Pokud bys pomohl s jeho řešením, bylo by to super. Nezmar stále píše, že by rád slyšel naše nápady na vyvážení...
Nedávno se opět založilo vlákno "Balancovanie bohov", kde sice debata přestala skoro dříve, než začala (dost proto, že se místo toho začalo řešit něco jiného), ale pokud tam napíšeš vlastní názory, tak minimálně já za ně budu rád a pokud se nám (nebo někomu dalšího, kdo by se přidal) podařilo přijít na nějaké zajímavé balancnutí, tak věřím, že to potěší i Nezmara...
žrout
Posts: 49
Joined: Mon 27. Jan 2014 14:49:55

Re: Postřehy s odstupem let :)

Post by žrout »

Vůbec nevadí, jsem strašně rád. Já si tvůj nick dobře pamatuju, i když v dobách, kdy jsem hrával nejvíc tu byli asi ještě větší jména(Miky, Murad - dodnes nevím, jestli to byla jedna osoba, Davidowski (to jsou jména ještě z classicu), Sunnie (tady už byla pozdější éra), Arthemio, John-ka, Elrican, davidus, všichni v alianci mírného pokroku, malazská říše, spousta hráčů a nicků, který si teď nevzpomenu. :) Ono hrát kvalitně LOI je záležitost let :D :D

Nicméně... Díky tvému příspěvku jsem si uvědomil, že často jsem některé body nešťastně formuloval, proto to poupravím, abych se vyjádřil lépe a přesněji a zase zareaguju na tebe (třeba z toho něco užitečného vzejde ;) ).

1) To je jasný, že nemůžeš útočit na všechno, to tak bylo vždycky. Ono třeba útočit na chrám goblin sekty se taky každému bohu nemusí dvakrát vyplatit. Ale u early game eventu mi přijde těch štítů strašně moc (kór když co 3 tahy, to event - to dřív rozhodně nebývalo). Ale to je samozřejmě názor od názoru.

2) S tou hradbou paráda! Tady se projevila moje nezkušenost, měl jsem obavy, že to bude jako druidi a entové :) Pro mě osobně je odklon od konceptu rozdílnosti bohů na škodu, ale zase to dalo hře větší diverzitu, takže jde asi o zvyk. Zatím jsem to pořádně všechno nevyzkoušel, ale většina nových jednotek (hlavně ze základních budov) jede na stejném principu (zranitelnost proti štítům, zaměřeno na dmg, útok 1. Ale ještě nemám všechny možnosti pořádně otestovány, jedná se o první dojem :)

3) S tím co říkáš souhlasím a proto se mi i LOI vždycky líbilo. Nebyla a není to jednoduchá hra. Spíš jsem narážel na to, že trpaslíci opravdu nemusí chodit když je hodnota armády 15k, protože je buď nedáš, nebo se to stejně nevyplatí. A pak zase naopak, osamělý trpaslík se nemusí objevovat při velké hodnotě armády. Ale to je asi detail.

4) Stránku samozřejmě znám, dřív byl zvyk, že každá lepší a stabilnější aliance měla svou. Bohužel, tahle zůstala asi jako poslední a to co je na stránkách Devils je nepoužitelné :) I u nezmara mi ale chybí některé eventy (pokud nejsem slepý?) a hlavně ve výpisáriuu je těch výpisů málo (pokud opravdu nejsem slepý :) )

6) Jak říkám, tohle musím objevit. Všeobecně se mi více zamlouval koncept více tahů (pokud takové věky byly) a menší šance na event, než méně tahů a prakticky každý tah nějaký event. Ona to už pak ani není taková zábava čistit co 2 tahy démony (myslím ty v pustině) nebo trpaslíky :) Ale zase dřív bylo třeba 20 tahů a prakticky nic se nedělo, asi jde zase o zvyk. Že chodí démoni co neberou města, je naopak naprosto perfektní nápad! Oživuje to alianci a hře dá příjemnou pestrost bez stresu o ztrátu měst.

7) Uvidíme, jsem na to sám zvědavý.

8) S tím minusem jsem to myslel tak, aby ta armáda neodešla v daném kole, kdy zlato spadne na nulu. Jinak hodnota minus, nebo 0 opravdu nic neřeší. Je tam problém i s tím, že když člověk něco propustí, aby hodnota spadla, stejně příští tah armáda odejde. Tohle je prostě nedomyšleno. Tj. v podstatě jsi upřesnil to, co jsem se snažil říct :)

9) Tady s tebou nesouhlasím. Ty nové změny jsou hrozně nepřehledně zapracované (myslím, že je to tím, že já opravdu 4 roky neodehrál žádný věk, tedy v těch novinkách jsem naprostý začátečník). U starších věcí si dokážu mnohé věci spojit, protože je znám a něco si pamatuju. U těch nových je tam toho infa málo a nepřehledně. Tj. myslím si, že je to dáno tím, že ty máš zkušenosti a hraješ (spoustu toho víš tak, že sis to "odzkoušel" v praxi, já jsem "nováček" a v podstatě si taky musím všechno vyzkoušet, jinak nemám šanci si to osvojit.

10) Tohle je hrozně složitá věc. Dosáhnout úplné rovnováhy nejde (a to snad ani nikdo nechce). Vždycky byli bohové rozdílně silní proti různým věcem, ve válkách i sami proti sobě. Spíš jsem měl na mysli vybalancovat nejvíc op jednotky nerfem (viz. ascendancy, aby se dala třeba hrát) a naopak nepoužitelné posílit. Abych měl konkrétní návrh, musím nejdřív odehrát pár věků, teď si pamatuju příliš málo. Jeden konkrétní nápad bych ale měl, u lesních obrů zvýšit počet životů na třeba 20 000. Do útoku to nebude stále žádná sláva, ale dralgar by získal možnost hrát se jinak než se hnát za wurmem (a jen nudně klikat zlato) a štítovat obrem místo OV.

Jinak díky za odezvu! ;)
Nepodezírej lidi ze špatných úmyslů, pokud to lze vysvětlit debilitou.
User avatar
Hron
Posts: 1130
Joined: Mon 08. Feb 2016 16:16:11

Re: Postřehy s odstupem let :)

Post by Hron »

Teď už to nebudu číslovat, protože už je to jen pár poznámek:

Po přidání Jednorožců už Enti štítovat mohou, jen tahle větev potřebuje opravdu hodně imek na ohnivý štít.

Co simulátoru se týče, tak mimo Trpasličí patroly jsem nenarazil na nic, co by tam nebylo. O simulátor se stará a ten se aktualizuje.
Ale mám pocit, že o zbytek stránek se nikdo nestará a ani nepřibývají žádné výpisy.

Ano, za Wurmem se pořád musíš hnát, ale zase po postavení Wurmých nor můžeš nově Údolí obrů a Wurmý nory vylepšit na silnější jednotky. Ale jo, obři jsou stejně spíše slabší jednotky.
User avatar
nezmar
Administrátor
Posts: 1603
Joined: Mon 27. Jan 2014 7:42:38

Re: Postřehy s odstupem let :)

Post by nezmar »

dakujem za postrehy

WIKI: bohuzial nemam cas aktualizovat wiki, som rad, ze si najdem cas aspon na par vylepseni do hry :) pokial niekto ma zaujem, kludne mu tam vytvorim ucet. Chvilku sa o to staral Kouji, ale ten teraz asi nehral

loi-nezmar.info: O tuto stranku som sa staral ked som bol aktivny hrac. Ja som tam nic nemenil prakticku uz 7 rokov :D. Pristupove prava som hodil Riperovi a ten (pokial viem) sa stara hlavne o simulator, ktory sa tam hostuje. Ostatne asi nechava tak a moc do toho nezasahuje. Davat vypisy a zlozenie armad nema moc zmysel, kedze je tam na 99.99% funkcny simulator (kym nieco nezmenim v hre :D)

ZOLD: pokusim sa nieco spravit aby to nebolo take hrozne a dam tam na zaciatok vystrahu s 1 tahovym odkladom
a zold sa zaviedol hlavne kvoli nemrtvakovi ked mal vlastne milardove armady a 0 ludi. Bolo to uplne mimo a muselo sa to nejako riesit a tak som vymyslel zoldy. Aj teraz si moze spravit kazdy milardove armady, ale musis to aj uzivit, inak sa mu armada zacne velmi rychlo rozpadat :)

Obri: navrhnite ich vylepsenie zmenu (k prislusnemu bohu) a mozeme sa bavit, nie som proti

Balancovanie bohov: kedykolvek si vypocujem akykolvek nazor. Ak sa mi bude pozdavat, zapracujem :)

Eventy:
- cielom bolo aby sa skutocne mohlo dost utocit. Zda sa ti ich viac, pretoze to tak skutocne je. Povodna nahodnost zostala, ale pridali sa nove eventy s podobnou nahodnostou a hned mas statisticky vacsiu sancu, ze nieco stretnes.
- mne prislo niekedy az nudne, ze som musel odklikat 20 tahov aby sa mi nieco objavilo :D . A tendencia bude pridavat dalsie eventy (demonie, ...)
- to este nevies, ze casom nebudes nachadzat iba klasicke chramy (ale aj svatine, domy, ...)
- s pribudajucov armadou sa trpaslik objavuje menej a menej, ak ma miznut skor (resp. objavovat sa este menej) moze sa to upravit
- ak sa niektore eventy zobrazuju prilis casto, staci napisat -> zalozte k tomu samostatne vlakno a mozeme to vyriesit k spokojnosti vsetkych

Portal: pokusim sa to tam nejako ocislovat. Pre "starsich" panov a dami je pod grafickym portalom este klasicke zadavanie ;-)

Ak si chces prejst novinky a ako vychadzali a aku mali nadvaznost, pozri sem do fora v sekcii NOVINKY.

PS: forum je slobodne a kazdy moze napisat co len chce a kazdy mu na to moze odpisat svoj nazor (pokial bude slusny atd) :ugeek:
žrout
Posts: 49
Joined: Mon 27. Jan 2014 14:49:55

Re: Postřehy s odstupem let :)

Post by žrout »

Uběhlo pár dní a přidám postřehy další :D Zamýšleným smyslem tohoto vlákna bylo, abych zaznamenal dojmy ze hry jako "nováček" a postupně viděl ten vývoj, čím jsem zkušenější. S odstupem několika dní tak něco upravuji a přidávám :)

1) Ohnivý štít - je často, ale s tím, že se ty eventy objevují i v dalším průběhu hry (ne pouze na začátku), je to v pohodě, byť u dralgara otravné.
3 a 4) Když už člověk eventy zná, je to v pohodě ;)
5) Portál Vím vím, ale je to škoda klikat to dole, když je ten portál tak hezky udělaný a stačila by jedna věta v popisku - kde začít a jak postupovat. :D
6) Na začátku hry je těch eventů hodně (démoni a trpajzlíci), když pak člověk většinu dobývá s vyšší armádou, je to naopak příjemné zpestření.
7) Systém žoldu - systému jsem lépe porozuměl a líbí se mi víc a víc. Přesto by možná chtěl drobné úpravy (hlavně v early game), stále platí, že jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet v průběhu věku (zlato je teď ještě více důležité).
8) To upozornění a nějaká prodleva, to je to, co je opravdu potřeba, protože já jsem fakt kopyto a armáda mi odchází každou chvíli :D
9) Je mi jasné, že wiki je na dlouho, ale s využitím simulátoru se ta hra dá nějak zvládnout i bez wiki, byť je to škoda. Zejména kvůli nováčkům (kteří ale asi stejně nejsou).
10) Až se ještě trochu víc rozkoukám, zkusím pár věcí navrhnout ;)

Jak procházím hrou, musím napsat i pozitivní věci, které na první pohled nejsou až tak viditelné a člověk je ocení až s větším odstupem:

+ upravený čas na plenění a dobývání
+ nové chrámy na runy - dómy, svatyně, ...
+ super vylepšení trhu - postupně klesající ceny předmětů (tohle osobně považuju za neskutečně dobrý nápad)!
+ hráčské rozhraní - většina věcí je krásně vidět při klikání, super věc je přepínání účtů
+ přehled klanové armády - začlenění itemů a posilování do tabulek? O tom se mi snad nikdy ani nezdálo! Klobouk dolů!
+ nové itemy a upravení starých
+ celkové nastavení věku


Měl jsem pocit, že jsem to tady až moc zkritizoval, tak to musím trochu napravit :D
Nepodezírej lidi ze špatných úmyslů, pokud to lze vysvětlit debilitou.
User avatar
Hron
Posts: 1130
Joined: Mon 08. Feb 2016 16:16:11

Re: Postřehy s odstupem let :)

Post by Hron »

Co eventů se týče, tak já jsem na tom podobně jak Nezmar, kdy mi vyhovuje, že jsou častěji.

Co wiki se týče, tak po dobu co budu aktivní se ji klidně věnovat budu.
žrout
Posts: 49
Joined: Mon 27. Jan 2014 14:49:55

Re: Postřehy s odstupem let :)

Post by žrout »

Opět se vyjádřím k další fázi věku. Early game je asi zábavnější, člověk účty rychleji rozjede a i přes malé výtky jsou začátky na LOI lepší. Nicméně v pokročilejší fázi věku (od cca 30. dne) začínají převládat, dle mého názoru, chyby a nedostatky často až kritické, ovlivňující hratelnost celého serveru. Pokud to není záměrem, o čemž ale pochybuji.

1. žold systém - nevybalancované - na začátku místo nehraje roli, nezáleží na dobytí prvního města, což vedlo ke snížení skill gapu. V mid game asi v pořádku, podobné jako dřívější systém. V pozdější fázi naprosto rozbitý systém umožňující nesmysly ve hře. Díky tomuto systému je člověk schopen dobýt cokoliv na LOI od 20. dne (+/- záleží na bozích) a to vede k tomu, že zbytek serveru už je tak nějak o ničem.

Shrnutí problémů žold systému:

a) o dost rychlejší rozvoj účtů - v early game žádoucí, poté nikoliv
b) umožňuje různé druhy podvodů a taktik zejména pokud člověk kliká více účtů
c) značné usnadnění přelejvání
d) rozbitý dralgar - při vykupování trhu lze mít prakticky nekonečno lidí, což vede k opětovnému vykoupení trhu
e) rozbil "rovnováhu" bohů - ti, kteří útočí v prvních kolech získali enormní výhodu, dhara se například vůbec nevyplatí hrát
f) inflace - odměny u starých věcí nejsou aktualizovány (vyjma démonů), tržiště není uzpůsobeno na žold systém (horní hranice 20M za předmět), za věk se protočí násobně více zlata než dříve, ovšem to celá hra nereflektuje

2. Tažení, armáda eterňanů, příchod lidí u dralgara

Tyto eventy opět umožňují obcházení pravidel hry a jejich odměna neodpovídá v realitě zamýšlenému cíli.

3. Nové jednotky/větve bohů

Nemohl jsem otestovat a povšimnou si všeho, nicméně je zde vidět velká nevybalancovanost některých věcí. Stínový vulkán je absurdně silný. Všeobecně novinky mají tendence útočit velmi brzy (1. a 2. kola), často mají speciální schopnosti (slyer, ...) a nebo přivolávají jednotky/hradby, kterými bez problému hráč může štítovat zcela ZDARMA. Řeč je zejména o vylepšených soulkeeprech a šamanech ledu. Nemám nic proti tomuto konceptu, ovšem je poté třeba sáhnout i na bohy staré a nějak je upravit, protože například starý dhar nemá absolutně žádný smysl. V PvP se nedostane ke slovu, je zničen dříve než cokoliv zmůže, v eventech často trpí kvůli finančně náročným ztrátám, navíc má velmi pomalý rekrut.

4. Novinky - velmi oceňuji nové eventy v pustině, nová dobývání (ty obzvláště, velmi povedené!), démony, kteří neberou města, nové předměty ve hře (člověk jich objevuje mnohonásobně více než dřív, což je super vzhledem ke kovárně) a právě zmíněnou kovárnu. To je super nápad a navíc dává hře smysl i v lategame. Klidně bych přidal ještě silnější předměty, jejichž náročnost by ovšem byla enormní a nešlo by je získat dříve než k samotnému závěru serveru.

Abych shrnul, co jsem zde dlouze sepsal...

Hra pokročila a přinesla nové věci, což je super. Nyní je ale potřeba udělat "úklid", všechno poladit a upravit tak, aby neexistovaly tak markantní rozdíly. Ze všeho nejvíce je ale potřeba zamezit zneužívání některých odměn ve hře a přepracovat systém žoldu, protože ten je opravdu od 30. dne "nefunkční".

Jedná se o mé čistě subjektivní postřehy, rozhodně je nemyslím špatně. Za jakýkoliv progres děkuji a přeji, ať se daří! :)
Nepodezírej lidi ze špatných úmyslů, pokud to lze vysvětlit debilitou.
User avatar
Hron
Posts: 1130
Joined: Mon 08. Feb 2016 16:16:11

Re: Postřehy s odstupem let :)

Post by Hron »

Většinově s tebou souhlasím.


Jen si dovolím poznámku ke Stínovému Vulkánovi:
Ano, on je silný (a možná je s náskokem druhý nejsilnější), ale stále je slabší jak nemrtvý Dreadd (i když se mě Ripperman snažil přesvědčit, jak je Dreadd v kopru, tak i tak mu vyšlo, že Vulkán vyhraje jen ve 20% případů v době, kdy má Vulkán ideální armádu) proti kterému nikdo jiný zde na fóru nic neříká, tak proč jsou na Vulkána stále stížnosti?

A protože Nezmar napsal:
Nezmar wrote:kazdopadne, posilme inych bohov a dreadda nechajme tak. Aj tak je plan do buducnosti pokracvoat stale na tahsie a tahsie eventy (utok do sveta demonov ...) cize bohovia musia byt silnejsi :twisted:
Tak si myslím, že i Stínový vulkán by si přeci jen zasloužil drobnou pomoc, místo kritiky, jak je silný... (ale uznávám, že ta pomoc není až tak akutní, jak jinde... :D )

Jinak co mého se týče, tak pokud si Nezmar za tím svým tvrzením bude i nadále stát a zároveň bude zájem, aby byli bohové +- vyrovnaní, tak většina starých větvích a některé nové budou potřebovat opravdu velké posílení...
User avatar
Hron
Posts: 1130
Joined: Mon 08. Feb 2016 16:16:11

Re: Postřehy s odstupem let :)

Post by Hron »

Jinak pokud bych měl být i trochu konstruktivní:

Žold, moc lidí, ...
Někde jsem četl návrh, že by se dali vybrat daně maximálně od dvojnásobku lidí, které klan dokáže ubytovat.
To mi připadá jako dobrý nápad, i když mám pocit, že je to stále docela dost, tak bych to snížil jen vyloženě na lidi, kteří se dají ubytovat. To by mělo omezit dost zmíněných problémů včetně produkce lidí u Dralgara...
Tzn.: Když je kapacita klanu 1M obyvatel, tak bude stejný příjem z daní z 1M obyvatel, jak z 10M obyvatel.
(i takhle se dá dost dobře vydělávat slušné peníze tím, že klan drancuje obyvatelstvo a portálem se drží na maximální kapacitě -> ale hodnoty budou smysluplnější jak když to dělá na 10M obyvatelích při kapacitě 100k)

Tažení
Zrušit % část odměny.
Tzn.: Odměnou budou jen artefakty a 10 vybavení do budov, ale už ne 10% -> tažení tak přestanou umožňovat produkovat nekonečně jednotek, ale stále budou zajímavá a budou poskytovat unikátní artefakty.
(ideálně spojeno ještě s mým návrhem na předělaní potřebného počtu vybavení na jednu jednotku se zachováním celkové ceny dané jednotky)

Ladění bohů
Přesunout se do k tomu již založenému vláknu a zkusit tam něco vymyslet:
viewtopic.php?f=10&t=377&start=20
Post Reply